PROF. DR. İLBER ORTAYLI RAMAZAN'DA BEYLİKDÜZÜ HALKI İLE BULUŞTU

Ramazan'ın dopdolu geçtiği Beylikdüzü'nde Yaşam Vadisi Sahnesi'ne konuk olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, vatandaşlara tarihi değerlendirmelerle dolu bir akşam yaşattı. "Tarihi hayallerle incelerseniz anlayamazsınız" diyerek Türkiye ve Dünya'nın siyasi konjonktürü ile ilgili önemli analizler yapan Ortaylı'yı; ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tarihçiye çiçek ve Geçmişten Günümüze adlı kitabı takdim etti.


Beylikdüzü Belediyesi'nin organize ettiği Ramazan etkinlikleri kapsamında Yaşam Vadisi Sahnesi'nde bu kez Prof. Dr. İlber Ortaylı vardı. Yoğun bir katılım ile takip edilen Ortaylı, geçmiş ve günümüz tarihi arasında mühim çıkarsamalarda bulundu. Gazeteci Nuri Çolakoğlu'nun moderatörlüğünde ilerleyen programda Prof. Dr. Ortaylı, özellikle 1. ve 2. Dünya Savaşları'nda savaşan devletlerin ve Türkiye'nin pozisyonundan bahsetti. Ortaylı, o dönemdeki Türk, İngiliz, Alman ilişkilerini ortaya koydu ve " Müttefikimiz denen orduların içinde oldukça çatışmalar yaşandı. Biz okusak da daha çok kavga ediyoruz. Bazı toplumlar geçinemezler, tarihi hayallerle incelerseniz anlayamazsınız." diye konuştu.


"Yaralar Kanamaya Devam Ediyor"


Prof. Dr. İlber Ortaylı, adeta tarihsel bir yolculuğa çıkardığı konuşmasında Lozan Antlaşması'na değinerek, "Lozan çok değişti, daha da değişecek. Çünkü İstanbul Boğazı'ndan bu kadar jilet geçemez. İstanbul Boğazı uluslararası bir trafiğe uygun değildir." dedi. Sovyetler Birliği'nin dağılması ile 90'dan sonra ne olduysa Türkiye'nin çevresinde olduğunu ifade eden Ortaylı, " Demirel'in dediği gibi kötü bir mahallede oturuyoruz. Coğrafya, kritik bir imparatorluk. Problemler ortadan kalkmamış, buzdolabına girmiş, yaralar kanamaya devam ediyor." şeklinde kaydetti. Azınlık ve ayrıştırma gibi politikaların yoğun yaşandığı bir ortamda olunduğunu belirten Ortaylı, " Ciddi bir siyasi kadro lazım. Kasabalı politikacılarla bu işin halledilmesi mümkün değildir. İnsanlara umut ve gelecek vaad etmek gerek." dedi.


"Türkiye'nin En İddialı Kent Arşivini Yaptık"


Gecenin anısına Ortaylı ve Çolakoğlu'na "Geçmişten Günümüze Beylikdüzü" adlı kitabı takdim eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü tarihi ile ilgili bir çalışma yaptıklarını ilçe halkına duyurarak, "Araştırmalar neticesinde Osmanlı Dönemi'nde 1830'larda Beylikdüzü isminin geçtiği bir evrak dahi bulduk. Beylikdüzü ismi aslında çok eski. Ayrıca beylikduzukentbellegi.com adında bir web sitesi kurduk. Türkiye'nin en iddialı kent arşivini orada barındırıyoruz. Sizlerden de bu kentin geçmişine ait ne varsa talep ediyoruz ve arşive ekliyoruz. Sürdürülebilir de bir durum." dedi. Konuklarına teşekkür eden İmamoğlu, bir imza günü için tekrar ağırlamak istediklerini dile getirdi.

444 09 39
Çözüm Merkezi