ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince ilçe sınırları içerisindeki atıkların, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, çevreye ve yaşayan her türlü canlının sağlığına zarar vermeyecek şekilde toplanması, taşınması ve Büyükşehir Belediyesi aktarma istasyonlarına nakledilmesi ile sürdürülebilir bir katı atık yönetim sisteminin  uygulanmasını  ve gerekli denetimlerin yapılması ile sorumludur. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanunu, diğer ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde kentimizde yaşayanları birinci derecede etkileyen hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enerji, eğitim, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, artan görüntü, gürültü kirliliği ve iklim değişikliğine sebebiyet veren olumsuz çevresel etmenlerin tespiti ve giderilmesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında İlçemizde geri dönüşüm özelliğine sahip ambalaj atıkların yönetimi, bitkisel atık yağların geri kazanımı, atık pillerin toplanması ile diğer tüm atıkların kaynağında azaltılarak üretiminden bertarafına kadar doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, elektrik, su, doğalgaz, gıda gibi kaynakların israfının önlenmesi, ağaçlandırma yapılması gibi çevrenin korunması hususlarında eğitim çalışmaları yaparak toplum bilincinin geliştirilmesi ve bu duyarlı yaklaşımın kalıcı alışkanlıklar haline getirilerek çevreci insan profilinin oluşturulması için sürdürülebilir sağlıklı, güvenli, modern bir kent bilincinin ilçemizde yerleşmesinin sağlanması çalışmalarını etkin bir şekilde yürütmektedir.

Çevre Yönetim Şefliği

  • Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık mevzuatı kapsamında, sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılmasını, geliştirilmesini ve izlenmesini sağlamak.
  • Küresel iklim değişikliği ile mücadelede iklim değişikliğine uyum ve sera gazı azaltım çalışmalarına yönelik küresel ve ulusal çabalara sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde yerel düzeyde katkı sağlamak, eylem planları hazırlayarak projeler geliştirmek.
  • Belediye tarafından yerine getirilmesi gereken çevre koruma ve kontrol hizmetlerini düzenli ve koordineli bir şekilde yürütmek. Doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine yönelik öncelikli projeler yapmak, uygulamasını ve sürdürebilirliğini sağlamak. Çevre kirliliği yaratan unsurları tespit ederek gerekli önlemleri almak ve alınmasını sağlamak.
  • Yasalar çerçevesinde denetim faaliyetlerinde; ‘’çevresine fiziksel, ruhsal, kimyasal, mikrobiyolojik ve toplumsal yönlerden az ya da çok zarar veren ya da verme olasılığı olan ve doğal kaynakları kirleten kuruluşlar’’ olarak tanımlanan gayri sıhhi müesseselerin(GSM) 2. ve 3. sınıflarının yerinde inceleme ve değerlendirmesi işlemlerinin yürütülmesini sağlamak.
  • “5393 sayılı Belediye Kanunu”, “5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu”, “2872 sayılı Çevre Kanunu”, “5179 sayılı Gıda Kanunu”  ve ilgili diğer kanunlar ile ‘‘Atık Yönetimi Yönetmeliği’’, “Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik”, “Atıkların Depolanmasına Dair Yönetmelik”, “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”, “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”, “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”, “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği”, “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, “Atık Pil ve Akümülatörün Kontrolü Yönetmeliği”, “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, hükümleriyle belediyelere verilen yetkileri kullanarak sorumlulukları yerine getirmek,
  • 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri doğrultusunda birim, kurum ve kuruluşlarca yapılan/yapılacak plan ve projelerin verilen görev ve yetki çerçevesinde hazırlanması, yürütülmesi ve takip edilmesi işini yapmak.
  • Sıfır Atık Yönetim Planı doğrultusunda belirlenen programa uygun olarak atıklarının kaynağında ayrı toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi amacıyla halkın eğitimine yönelik çalışmalar yapmak, kampanyalar düzenlemek ve çevre ile ilgili hususlarda yapılacak eğitim çalışmalarında kişi, kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak.
  • Gıda israfı, suyun önemi, sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği konuları ile ilgili ilçemizdeki kamu kurumları, okullar, sanayi kuruluşları, siteler vb. yerlerde eğitim programları düzenlemek.
  • Çevre konusunda görev verilmiş kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve koordinasyon sağlamak.
  • Gürültü kirliliğine neden olan işyeri, konut veya kişilerin denetimini ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapmak, gürültü kaynaklarını tespit etmek, ölçümler yaptırmak, gürültüye neden olan faktörleri önleyici veya ortadan kaldırıcı önlemler alınmasını sağlamak, plan ve projeler hazırlatmak ve yetki ve sorumluluğu bulunan birimlere sevkini sağlamak.
  • İlçemiz sınırları içerisinde; her türlü faaliyet sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına almak; hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan olumsuz etkileri gidermek ve bu etkilerin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli kontrolleri yapmak ve yetki ve sorumluluğu bulunan birimlere sevkini sağlamak.
  • Belediye sınırları içerisinde deniz, liman ve sahillerde, deniz kirliliği konusunda araştırmalar yaparak plan ve projeler geliştirmek.
  • Atık yağları belediye evsel katı atık depolama sahasına kabul etmemek için gerekli önlemleri almak, atık yağların su, toprak gibi alıcı ortamlara doğrudan verilmesini ve kanalizasyona boşaltılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almakla, aksi takdirde ilgili birimlerle koordinasyonu sağlayarak cezai işlemlerin uygulanmasını sağlamak, yetki sahasında bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerde gerekli denetimleri yaparak kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesini önlemek ve lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya valilikten geçici depolama izni almış toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak, buna ilişkin kayıtları ilgili birime bildirmek, sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamak.
  • İlçe genelinde oluşan her türlü atık elektrikli ve elektronik eşyanın, yasal mevzuatlar kapsamında toplanması için AEEE Toplama noktaları oluşturmak ve halkın bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetleri düzenlemek.
  • Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolü Yönetmeliği gereği tadilat sonucu çıkan moloz atıklarının denetim ve kontrolünü sağlamak  ve inşaat faaliyeti sonucu yol kirliliğine sebebiyet veren yerlerin denetimlerini sağlamak.

Çevre Yönetim Şefi: Tuncay CANPOLAT

Temizlik İşleri Şefliği

  • Belediyemiz sınırları içerisinde evsel nitelikli atıkların toplanması araçlara yüklenmesi ve transfer istasyonuna nakledilmesini sağlamak.
  • Beton ve hernevi asfalt yollar ve pazar yerlerinin temizlenmesi ve yıkama işlemlerinin arazöz ile yapılmasını sağlamak.
  • Yol süpürme araçları ile program dahilinde beton ve her nevi asfalt yolların süpürülmesini sağlamak.
  • Evsel atık çöp konteynerlerinin dezenfekte ve yıkama işlemlerinin yapılmasını sağlamak.
  • Dal – budak, mobilya ve çim atıklarının (kompost muhteviyatı) düzenli depolama sahasına naklini sağlamak.
  • İlçedeki meydan, bulvar, cadde, sokak ve kaldırımların el ile süpürülerek temiz tutulmasını sağlamak.
  • Toplama sistemimize uygun bulvar, cadde ve sokaklara yer altı, yer üstü modüler sistem çöp konteyneri ve galvaniz çöp konteyneri yerleştirmek.
  • Çöp konteynerlerinin bakım ve tamiratının yapılmasını sağlamak.
  • Belediyemizin çağrı merkezine gelen başvuruları incelemek ve haklı isteklerin çözümlenmesini sağlamak.
  • Ücreti ödenen moloz atıklarının toplanmasını sağlamak.
  • Atıkların zamanında ve ilçe yaşamına olumsuz etki yapmayacak şekilde toplanması için yöntemleri araştırmak ve uygulamak.

Temizlik İşleri Şefi: İbrahim YAVUZ

İdari Büro

  • Müdürlük sunum ve faaliyet raporlarının hazırlanması, stratejik planların hazırlanması, ilçe genelinde yer alan geri dönüşüm kumbaraları ve çöp konteynerlerinin sisteme işlenmesi ve takip işlemlerinin yapılması, personel dosyalarının hazırlanması gibi  işlemler yürütülmektedir.

 

 

 
 
 
444 09 39
Çözüm Merkezi